Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna www.kuchniapalucka.fora.pl
Forum regionalne kulinarno - informacyjne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia regionalna,historyczna i etnografia.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna -> Biblioteka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kuchniapalucka
Administrator



Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pałuki

PostWysłany: Pon 14:11, 10 Sie 2015    Temat postu: Kuchnia regionalna,historyczna i etnografia.

Książki w moich zbiorach

KUCHNIAREGIONALNA I HISTORYCZNA

1 ,,Gzik, żur i prażucha'' - Dorota Kalinowska - 2014 r
2 ,,Kalendarz prenumeratora Gazety pomorskiej'' - 1998 r
3 ,,Kalendarz prenumeratora Gazety pomorskiej'' - 1999 r
4 ,,11 listopada poradnik świętowania'' 2014 r
5 ,,Kuchnia Żuław'' - Elżbieta Skirmuntt - Kufel - 2014 r
6 ,,Kuchni wielkopolska'' - Barbara Jakimowicz - Kleń - 2015 r
7 ,,W staropolskiej kuchni i przy polskim stole '' - Maria Lemnis i Henryk Vitry - 1980 r
8 ,,Potrawy staropolskie i regionalne'' - Barbara Snaglewska, Irmina Zachorska
- 1989 r
9 ,,Potrawy Ziemi Ochwacińskiej - 2013 r
10 ,,Kujawsko - pomorski gęsinowy szlak'' - 2013 r
11 ,,Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną'' - LGD Kraina Bobra - 2014 r
12 ,,Odkrywaj Sądeckie i naszych słowackich sąsiadów'' 2014 r
13 ,,Kuchnia polska tradycyjna'' - 2013 r
14 ,,Smaki Ziemi Koronowskiej'' - 2014 r
15 ,,Kuchnia tradycyjna pomorsko - wielkopolska'' - Zbigniew Przybylak - 2005 r
16 ,,Kuchnia regionalna wczoraj i dziś'' - Birut Markuza - Bieniecka, Jan Piotr Dekowski - 1976 r
17 ,,Kuchnia polska - tradycyjne potrawy'' - Ewa Aszkiewicz
18 ,,Smaki i smaczki w powiecie Bielskim'' - 2014 r
19 ,,Specjały kuchni mazowieckiej'' - 2014 r
20 ,,Przepisy ze starych zeszytów czyli co gotowali uczniowie w wislańskim ,,Patelnioku'' - 2006 r
21 ,,Kuchnia wielkopolska'' - 1992 r
22 ,,Kuchnia z rodowodem'' Grażyna Szelągowska - 2012 r

ETNOGRAFIA

1 ,,Pożywienie ludności wiejskiej'' - Praca zbiorowa - 1973 r
2 ,,Atlas języka i kultury ludowej Wielkopolski'' - Tom 1 - Gospodarstwo domowe - pożywienie - 1979 r
3 ,,Atlas języka i kultury ludowej Wielkopolski'' - Tom 4 - Rolnictwo - hodowla - 1986 r
4 ,,Atlas języka i kultury ludowej Wielkopolski'' - Tom 5 - Transport - 1989 r
5 ,,Atlas języka i kultury ludowej Wielkopolski'' - Tom 6 - Włókiennictwo - odzież - obuwie - 1991 r
6 ,,Atlas języka i kultury ludowej Wielkopolski'' - Tom 8 - Dom - Zagroda - 1994
7 ,,Atlas języka i kultury ludowej Wielkopolski'' - Tom 9 - Rybołóstwo - 1996 r
8 ,,Atlas języka i kultury ludowej Wielkopolski'' - Tom 10 - Lecznictwo Ludowe - Magia - 2001 r
9 ,,Przezwiska i nazwiska chłopów pałuckich w XVII wieku'' - Marek Górny 1990 r

Biblioteki cyfrowe.

1 ,,Wielka ilustrowana książka kucharska” - Helena Mołochowiec - 1929 r
[link widoczny dla zalogowanych]
2 ,,Kuchnia drzewo oszczędzaiąca opisana z figurami illuminowanemi No 1“ - 1870 r
[link widoczny dla zalogowanych]
3 ,, Upominek dla matek i gospodyń “ - Antoszka - 1896 r
[link widoczny dla zalogowanych]
4 ,,Upominek dla gospodyń “ - Antoszka - 1915 r.
[link widoczny dla zalogowanych]
5 ,,Najnowsza kuchnia warszawska “ - Aniela Owoczyńska - 1914 r
[link widoczny dla zalogowanych]
6 ,,Doświadczona gospodyni i kucharka doskonała dla wszystkich stanów czyli Nauka gotowania, smażenia i pieczenia smacznym sposobem...” -
Scheibler Sophie - 1835 r
[link widoczny dla zalogowanych]
7 ,,Kucharka doskonała wiedeńska’‘ - 1825 r
[link widoczny dla zalogowanych]
8 ,,Kuchnia polsko - francuska “ - Antoni Taslar - 1910 r
[link widoczny dla zalogowanych]
9 ,,Dom oszczędny” - Albinowska - 1907 r
[link widoczny dla zalogowanych]
10 ,,Kuchnia polska czyli Dokładna i długą praktyką wypróbowana nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych...” - Józef Schmidt - 1860 r
[link widoczny dla zalogowanych]
11 ,, Kuchnia polska niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich” - 1901 r
[link widoczny dla zalogowanych]
12 ,,Kucharka polska i amerykańska zawierająca 336 przepisów kucharskich...” - Antoni A. Paryski - 1917 r
[link widoczny dla zalogowanych]
13 ,,Najnowsza kuchnia domowa” - 1913 r
[link widoczny dla zalogowanych]
14 ,,Praktyczna kuchnia dla wszystkich” - Jadwiga izdebska - 1921 r
[link widoczny dla zalogowanych]
15 ,,Nowa kuchnia warszawska” - 1838 r
[link widoczny dla zalogowanych]
16 ,,Kuchnia polsko - amerykańska “ - A. J. Kamionka - 1917 r.
[link widoczny dla zalogowanych]
17 ,,Kucharz doskonały : Pożyteczny Dla Zatrudniających Się Gospodarstwem...” - 1786 r
[link widoczny dla zalogowanych]
18 ,,Powszechna kuchnia swojska” - Małgorzata Bogacka - 1896 r
[link widoczny dla zalogowanych]
19 ,,Praktyczna kuchnia domowa “ Wybrakowska Danuta - 1937/8 r
[link widoczny dla zalogowanych]
20 ,,Polska kuchnia koszerna zawierająca najrozmaitsze potrawy i pieczywa...” - Rebekka Wolf - 1877 r
[link widoczny dla zalogowanych]
21 ,,Kuchnia oszczędna” - Władysław Chodecki - 1916 r
[link widoczny dla zalogowanych]
22 ,,Domowa kuchnia skarbczyk kulinarny...” - Alina Gniewkowska - 1917 r
[link widoczny dla zalogowanych]
23 ,,Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy...” - 1908 r
[link widoczny dla zalogowanych]
24 ,,Przysmaczki kuchni polskiej“ - Fruzia z Kucharzewa - 1850 r
[link widoczny dla zalogowanych]
25 ,, Oszczędne obiady bezmięsne” - Juliuszówa Albinowska - 1921 r
[link widoczny dla zalogowanych]
26 ,,Co mam ugotować “ - 1938 r
[link widoczny dla zalogowanych]
27 ,,Compendium ferculorum, albo zebranie potraw, przez Urodzonego Stanisława Czarneckiego...” - Stanisław Czerniacki - 1682 r
[link widoczny dla zalogowanych]
28,,Ilustrowany kucharz krakowski...” - Marja Gruszecka - 1897 r
[link widoczny dla zalogowanych]
29 ,,Kucharz Doskonały w wybornym guście z oszczędnością dogodny... T - 1“ - 1800 r
[link widoczny dla zalogowanych]
30 ,, Kucharka poska czyli szkoła gotowania Cz 1 ” - Florentyna Niewiarowska - 1905 r
[link widoczny dla zalogowanych]
31 ,,Kucharz polski dla młodych gospodyń obejmujący 1533 przepisy” - Bronisława Leśniewska - 1911 r
[link widoczny dla zalogowanych]
32 ,,Kucharka szlachecka zawierająca ok 3000 przepisów” - Maria Marciszewska - 1893 r
[link widoczny dla zalogowanych]
33 ,,366 obiadów...” - Maria Gruszecka - 1930 r -
[link widoczny dla zalogowanych]
34 ,,Postny obiad, abo zabaweczka, nim pośćie w kuchni gotowo będzie o iedenastey godźinie na pułzegarzu...” - Jacek Przetocki - 1653 r
[link widoczny dla zalogowanych]
35 ,, Gospodyni polskiej kuchni...” - Teresa Twarowska - 1873 r
[link widoczny dla zalogowanych]
36 ,,Kucharka polska czyli szkoła gotowania cz 2 “ - Florentyna Niewiarowska - 1901 r
[link widoczny dla zalogowanych]
37 ,,Spiżarnia wiejska obywatelska, czyli Praktyczne przepisy...” - J. Dąbkiewicz - 1838 r
[link widoczny dla zalogowanych]
38 ,, Kucharka litewska “ - W.A.L.Z - 1881 r.
[link widoczny dla zalogowanych]
39 ,,Gospodyni litewska czyli Nauka utrzymywania porządnie domu i zaopatrzenia go...” - Anna Ciundziewicka - 1873r
[link widoczny dla zalogowanych]
40 ,,Kucharz dobrze usposobiony. Tom I” - Jan Szytler - 1830 r
[link widoczny dla zalogowanych]
41 ,,Kucharz dobrze usposobiony. Tom II” - Jan Szytler - 1830 r
[link widoczny dla zalogowanych]
42 ,,Nowy, wyborny i najtańszy kucharz czyli sposób sprządzania najsmaczniejszych potraw z kartofli tudzież użycie ich do różnych gospodarskich potrzeb...” - 1842 r
[link widoczny dla zalogowanych]
43 ,,Użytek z grzybów w gospodarstwie domowem” - Józef Swoboda - 1928 r
[link widoczny dla zalogowanych]
44 ,,Kucharz Wielkopolski” - Maria Śleżańska - 1892 r
[link widoczny dla zalogowanych]
45 ,,Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast / przez Autorkę 365 obiadów” - Lucyna Ćwierczakiewiczowa - 1866 r
[link widoczny dla zalogowanych]
46 ,,365 obiadów za 5 złotych” - Lucyna Ćwierczakiewiczowa - 1897 r
[link widoczny dla zalogowanych]
c.d.n


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kuchniapalucka dnia Śro 12:11, 12 Paź 2016, w całości zmieniany 8 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna -> Biblioteka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin