 |
www.kuchniapalucka.fora.pl Forum regionalne kulinarno - informacyjne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kuchniapalucka
Administrator
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pałuki
|
Wysłany: Sob 12:42, 27 Gru 2014 Temat postu: Galart z karpia |
|
|
Galart z karpia
Składniki:
1 karp mały,
3 - 4 głowy od karpi,
2 marchewki,
1 pietruszka,
Kawałek selera,
2 - 3 liście laurowe,
3 - 4 ziela angielskie,
Kilka ziaren pieprzu,
1 łyżka cukru,
1 cytryna,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
Sól,
2 litry wody
3 łyżki żelatyny.
Wykonanie:
Do dużego garnka wlać wodę i osolić włożyć sprawionego karpia pokrojonego w kawałki i głowy z wyciętymi skrzelami. Zagotować wyszumować gotować na wolnym ogniu do momentu jak mięso zacznie odchodzić od ości, następnie wyjąć ostudzić i obrać mięso.
Do garnka włożyć przyprawy i warzywa pokrojone, gotować do miękkości, przecedzić wywar. Marchew pokroić.
Wywar zagotować dodać rozrobioną żelatynę, mięso, marchewkę i natkę pietruszki. Wcisnąć sok z cytryny i dodać cukier.
Rozlać w pojemniki i wstawić do lodówki.
Przepis pochodzi od mojej babci.
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez kuchniapalucka dnia Sob 12:56, 27 Gru 2014, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|