 |
www.kuchniapalucka.fora.pl Forum regionalne kulinarno - informacyjne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kuchniapalucka
Administrator
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pałuki
|
Wysłany: Czw 16:35, 15 Sty 2015 Temat postu: Golonka gotowana w kwasie z kiszonej kapusty zapiekana |
|
|
Golonka gotowana w kwasie zapiekana.
Składniki :
1 golonka duża (może być peklowana lub solona)
Kilka liści laurowych
Kilka ziaren pieprzu
Kilka ziaren ziela angielskiego.
2 litry kwasu z kiszonej kapusty.
1 mała główka czosnku (nie koniecznie )
2 łyżki masła lub smalcu.
Wykonanie:
Do garnka wkładamy golonkę wlewamy kwas i marynujemy 2 dni. Następnie dodajemy przyprawy zagotowujemy. Gotujemy do stanu pół miękkiego. Wyjmujemy szpikujemy czosnkiem golonke i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Na górę golonki kładziemy tłuszcz i całą lekko pieprzymy. Pieczemy do miękkości i co jakiś czas polewamy wytopionym tłuszczem. Skórka musi sie zapiec.
Na bazie soku od gotowania golonki robimy zupę zaciągając śmietana i mąką.
Do golonki podajemy chrzan.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez kuchniapalucka dnia Czw 16:44, 15 Sty 2015, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|