![Forum www.kuchniapalucka.fora.pl Strona Główna](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/logo_phpBB.gif) |
www.kuchniapalucka.fora.pl Forum regionalne kulinarno - informacyjne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kuchniapalucka
Administrator
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pałuki
|
Wysłany: Śro 13:11, 10 Gru 2014 Temat postu: Grochówka z kiszoną kapustą |
|
|
Grochówka z kapustą kiszoną (zlotowa)
Składniki:
1 szk. grochu w łupinach
½ kg kapusty kiszonej
½ kg kości wędzonych
najlepiej od schabu.
200 g boczku wędzonego
1 ogon wieprzowy
1 laska kiełbasy.
1 marchew
1 pietruszka
Kawałek selera
2 średnie ziemniaki.
1 cebula
2 litry wody
Sól, pieprz, majeranek, lubczyk lub przyprawa do zup.
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
1 łyżka smalcu.
Wykonanie:
Groch opłukać i namoczyć w litrze wody na 12 godzin przed gotowaniem.
Do garnka wlać wodę z grochem, w której sie moczył oraz pozostały litr wody dodać kości, ogon i gotować do miękkości, wyjąć obrać mięso, pokroić. W połowie gotowania dodać pokojoną w kostkę warzywa i ziemniaki. Nie solimy!!! Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelce. Kapustę przepłukać wodą, przesiekać. Zupę doprawić przyprawami, dodać podsmażoną cebulkę z boczkiem, obrane mięso z kości i kapustę oraz zmiażdżony czosnek. Zrobić zasmażkę z mąki i smalcu dodać do zupy zamieszać wszystko i zagotować ok 15 min. Podawać z chlebem żytnim.
Pałuczynie bardzo często chleb wkrawali do zupy na talerz i tak jedli.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|