 |
www.kuchniapalucka.fora.pl Forum regionalne kulinarno - informacyjne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kuchniapalucka
Administrator
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pałuki
|
Wysłany: Czw 10:32, 30 Paź 2014 Temat postu: Pałucka zupa z jarmużu |
|
|
Zupa z jarmużu nie mylić z Jarmużem bo to 2 różne potrawy.
Składniki:
Garść gałązek jarmużu zebranych po pierwszych przymrozkach
1 litr wody
1 duża marchew
1 duży ziemniak
1/2 szklanki śmietany
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki mąki
1 łyżka octu
kawałek słoniny wędzonej lub boczku do okroszenia,
sól , pieprz.
Wykonanie;
Jarmuż opłukać i porwać na mniejsze gałązki. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto.
Marchew i ziemniaka pokroić w kostkę wrzucić do osolonej wody i gotować prawie do miękkości dodać pieprz,ocet i cukier następnie jarmuż i gotować aż zmięknie, dodać skwarki pogotować chwilkę i zaciągnąć rozrobioną śmietaną z mąką. Zagotować w razie potrzeby doprawić do smaku.
Potrawa powinna mieć słodkawo - kwaskowy smak lekko wyczuwalny smak pieprzu.
Smacznego
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez kuchniapalucka dnia Czw 10:40, 30 Paź 2014, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|