 |
www.kuchniapalucka.fora.pl Forum regionalne kulinarno - informacyjne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kuchniapalucka
Administrator
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pałuki
|
Wysłany: Sob 14:23, 26 Mar 2016 Temat postu: Żur świąteczny |
|
|
Żur świąteczny
Składniki:
1 szk. zakwasu na żur
1 l wody
Majeranek
Sól, pieprz.
2 - 3 ząbki czosnku
1 laska białej kiełbasy
2 plasterki szynki gotowanej
2 plasterki szynki wędzonej
1 jajko
Majeranek
Wykonanie:
Zagotować wodę, dodać pokrojoną białą kiełbasę , dodać zakwas zmiażdżony czosnek. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Na końcu dodać pokrojone w kostkę wędliny oraz jajko dowolnie pokrojone. Chwilkę zagotować i wydawać.
Pałuczanie żurek gotowali na wodzie od gotowania szynki i parzenia białej kiełbasy. Do gotowania też dodawano malutkie ziemniaki tzw odrosty z kopca , które wcześniej dobrze umyto i oskrobano.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|