 |
www.kuchniapalucka.fora.pl Forum regionalne kulinarno - informacyjne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kuchniapalucka
Administrator
Dołączył: 11 Paź 2014
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pałuki
|
Wysłany: Pon 11:12, 13 Paź 2014 Temat postu: Świerzonka robiona przeważnie podczas świniobicia. |
|
|
Składniki:
1 kg mięsa okrawki - podgardle, boczek, łopatka wątroba,
1 kg cebuli
Majeranek,
Sól, pieprz.
Niepełna szklanka soku z kiszonej kapusty,
2 łyżki mąka.
½ szk. wody
Wykonanie:
Po rozbiorze mięsa wsiąść kawałki mięsa pokroić w kostkę 2 - 3 cm, cebulę pokroić w plastry 4 - 5 mm, wątrobę pokroić w większe kawałki. Do brytfanny włożyć 2 - 3 łyżki smalcu i na gorącym tłuszczu podsmażyć mięso z dodatkiem przypraw i soli ze wszystkich stron podlać sokiem z kapusty i dusić do prawie miękkości, w połowie smażeni dodać wątrobę. Następnie na patelce podsmażyć cebulę na złoty kolor dodać do mięsa i dusić wszystko razem do miękkości. Rozrobić w wodzie mąkę wlać do smażonki i chwilkę jeszcze dusić. W razie potrzeby doprawić do smaku. Można dodać paprykę w proszku i tymianek oraz kwaśne jabłko...
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|